aldbbanner01

Belépés

Első lépések - tudnivalók

Szeretnénk, ha kényelmesen és felszabadultan éreznéd magad közöttünk, ha meglátogatsz minket! Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne legyenek teljesen ismeretlenek a számodra talán még új dolgok.

Mikor vannak az istentiszteletek?

Minden vasárnap délelőtt 10 órakor. Az istentiszteletek átlagosan egy órásak. Úrvacsorai közösséget minden hónapban a 4. vasárnapi istentiszteleten tartunk, illetve a karácsonyi, húsvéti ünnepek során több alkalommal is. Ilyenkor az alkalmak kicsit hosszabbak szoktak lenni.

Milyen jellegűek az istentiszteletek?

Istentiszteletünket egyszerre jellemzi az egyszerűségre és közérthetőségre törekvő református örökségünk, ugyanakkor a keresztyénség sok évezredes gyökerű nagy családjához tartozásunkat is ki szeretnénk benne fejezni.
Az istentisztelet központi része egy 20 perces igehirdetés, ami a Biblia mai élethelyzetre vonatkoztatott magyarázatát jelenti oly módon, hogy az igehallgató gyülekezet átélje és megértse, hogy Isten itt és ma miként szólít meg bennünket.
Ezen kívül imádságok, Biblia részletek felolvasása és éneklés veszi még körül az igehirdetést. Az énekek szövegét kivetítjük, dallamát az orgona kíséretével nem nehéz megtanulni. A gyülekezet által mondott imádságok, hitvallás szövege is követhető a kivetítőn. Néhányszor a gyülekezet fennállva vesz részt az istentiszteleti szolgálatban (liturgiában). Fontos tudni, hogy vendégeinktől csak a csendes figyelmet várjuk el, egyébként szabadon eldönthetik, hogy bekapcsolódnak-e a liturgiába. A szokásos istentiszteleti rendünkről külön menüpontban is olvashatsz részletesen.

Mire készüljek, ha gyermekekkel jövök?

 A délelőtti istentisztelettel párhuzamosan gyermekistentisztelet zajlik három csoportban. Célunk, hogy ezekben a közösségekben gyermekeink Isten szeretetét megtapasztalva növekedjenek hitben és bibliai ismeretben. Két éves kortól 11 éves korig várjuk a gyerekeket a koruknak megfelelő csoportba. Az iskolások résztvesznek az istentisztelet első részén, majd együtt vonulnak ki a hitoktatókkal. A kisebbeket már a baba-mama szobában (a Refkörben - Szilády Áron u. 2.) várják a gyeremekvigyázók. Ha először jössz, az ajtóban „házigazda” szolgálatot teljesítő személytől kérhetsz eligazítást, vagy további információt. A nagy ünnepi istentiszteletek idején gyermekistentisztelet nincs.

Más szükségletek...

A gyülekezeti ház épületében, rögtön a főbejárat mellett találhatóak a mosdók. Ezek a templomi istentisztelet idején a lelkészlakás udvara felőli oldalsó bejáraton át közelíthetők meg. Ha tanácsatalan vagy, a „házigazda” szolgálatot teljesítő személytől bátran kérj segítséget. A gyülekezeti terembe belépve balra az első ajtó mögött találod a konyhát, ha szükséged van egy pohár vízre, vagy ételt - italt szeretnél melegíteni kisgyermekednek. Ezekkel kapcsolatban is kérj segítséget a házigazdáktól, akiket az istentisztelet alatt az előtérben találhatsz meg! Dohányozni az egyház épületein belül nem lehet, és kérünk, hogy a bejárattól legalább 10 méterre gyújts rá, ha szükséged van erre.

Költségek?

Alkalmaink minden esetben teljesen ingyenesek, azokat a gyülekezet tagjainak adományaiból finanszírozzuk. Amennyiben olyan rendezvényt hirdetünk, ahol belépő vagy költségtámogatás szükséges (koncert, stb.) ott ezt külön jelezzük.

Egyéb tudnivalók

Honlapunkon részletesen tájékozódhatsz azokról a teendőkről is, ha Keresztelőre, Esküvőre szeretnéd szolgálatunkat kérni, vagy ha Gyász idején kéred egyházunk vigasztaló szolgálatát. Külön menüpontban megtalálod a Lelkészi hivatallal kapcsolatos tudnivalókat is.
Ha részletesebben érdekelnek a refomátus szokások, úgy javasoljuk, hogy látogasd meg a www.egyhaziprotokoll.hu honlapot.